Liten uppdatering

Vi har inte hunnit att göra det vi tänkt att göra föregående vecka. Vi har haft förvånande stora problem med till synes enkla saker. De till synes enkla sakerna har dock visat sig vara värre att hantera än vad vi väntat oss. Efter många timmars läsande på internet så kan vi konstatera att vi inte är de enda som har problem med att skapa dynamiska gränssnitt i android. Gränssnitt i android är bra frid och fröjd så länge man nöjer sig med förinställda "View" som helst statiskt deklareras i XML. Eftersom det inte på något sätt är en möjlighet för oss att skapa statiska gränssnitt så kommer vi tyvärr få utöka tiden för GUI-Design. Dock har vi kommit en bit på vägen och lärt oss mängder om vad som går och vad som inte går att göra (vilket är bra för fortsatt arbete). Som läget är nu så är åtminstone det som jag (Andreas) hållit på med för tillfället på lösningsvägen. Vad det handlar om är en prickbaserad navigering. Att få ut dessa prickar på en vettigt sätt har tagit cirka 4 gånger längre tid än väntat. Och det enda jag har för tillfället är enkelt fungerande sätt att pricknavigera. Har testat minst 5 olika tillvägagångssätt och hamnat i återvändsgränd efter återvändsgränd. Som läget ser ut nu så beräknas utseendet på pricknavigeringen utifrån körenhetens dpi. Själva prickarna är ett arv på klassen "FrameLayout" som har diverse metoder kopplade till sig. Dessa objekt som sedan kopplas till "onClickListners" som tar fram rätt vy. Vad som inte är gjort är skönhetsdetaljer så som padding och färger. Det kommer förmodligen behövas fylla på med fler metoder för att manipulera objekten på ett vettigt sätt, men det ska inte behöva vara speciellt krångligt att lägga till i efterhand (dock trode vi ju att detta som nyss är gjort inte skulle vara speciellt krångligt det heller...)

Det har gått framåt för Johanna, hon har skapat en klocka som INTE är tung för processorn och hon har funderat på eventuella problem som klockan kommer kunna skapa. Som läget ser ut just nu vet vi inte om de problem hon funderat på någonsin kommer att uppstå. Och om de uppstår så kommer det enbart hända under följande förutsättning:
1. Enheten har inte startats om på runt 48 dagar.
2. Man är inloggad.
3. Systemvariabeln som håller koll på hur länge telefonen varit igång når sitt slut och börjar om från början.

I detta fall kommer klockan räkna jättefel... tror vi. Vi har lite svårt för att testa detta praktiskt.

I det stora hela så ligger Johanna lite bättre till än mig, men är efter hon med.

Det stora problem som vi VET att vi har kvar är "Tabell navigation". Detta kan potentiellt skapa stor huvudvärk. Vi får se.

För övrigt så är det för tillfället en hel hög med mindre detaljer som måste implementeras för att få ett fungerande gränssnitt. Det som inte är gjort är att koppla samman det vi suttit och byggt för tillfället. Vi kan egentligen inte bygga ihop det hela förrän efter vi skrivit delar av vår web service. Det som är skönt är dock att vi inte ska behöva bekymra oss för förändringar i gränssnittet eftersom vi försökt skiva så stora delar som möjligt i XML. Det är bara att gå in i XML-filen och ändra det som behöver ändras. Den stora delen som är kvar gränssnittsmässigt är att rita ut de komponenter som vi kommer få från webservices. Men det är ett problem vi inte behöver bry oss om på några veckor.

Något vi borde ha gjort vid detta laget men inte gjort är att börja arbeta via SVN. Vi har installerat och kopplat in oss på SVN-servern. Vi har samtidigt upptäckt vissa problem som vi måste lösa. Eclipse öser ut mängder med metadata. Denna metadata vill vi inte behöva ta hänsyn till... och vi hoppas vi kan slippa det på något sätt. Vi har dock inte gjort det än eftersom vi prioriterat andra saker. Att lösa det problemet tar säker en dag. Eller så kanske vi har tur och någon vänlig själ som skrivit en tutorial när det gäller Eclipse och SVN.

Vi har upptäckt att tiden går ungefär 3 gånger snabbare när man sitter med detta projektet. Man hinner inte mer än att börja innan dagen är slut. Dåligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0