Första veckan som faktiskt fungerat bra

Idag har vi gått igenom hur vårt nya arbetssätt fungerar. Den fungerar över förväntan. Det har varit mindre stress, vi har fått våra uppgifter gjorda och projektet känns äntligen som det går framåt med inte allt för långsam fart. Visserligen har vi vid detta lag äntligen en överblick på både teknik och projektet i sig. Vilket fall som helst så känns det bra. Vi har dessutom fått bättre och bättre kontakt med Microdatapersonalen vilket också hjälper till. Denna vecka har vi fokuserat på att omvandla data i flera led. Vi har dock fortfarande ett led kvar och det är XML till och från microdatas web API. Här finns dock ett litet problem, deras API är i nuläget inte färdigskrivet vilket gör att vi i praktiken inte kommer kunna hämta och skicka vad vi vill innan inlämning av projektet. Detta är egentligen inget problem, vi kommer istället skicka "dummydata". Vilket passar bra för inlämning dessutom, tror inte det skulle vara speciellt bra att låta utomstående komma åt STEP. Inte för att det egentligen spelar någon roll eftersom det konto man i såna fall skulle komma åt är min och Johannas lilla sandlåda i STEP.

Vi har dessutom satt upp en ny sprint för nästa vecka och den kommer bestå i att samla ihop projektdelarna, se till att all dataomvandling fungerar, få igång Johannas PHP web service mot Android, få igång någon form av versionshantering (oavsett om det blir manuellt, på sparky eller någon annan stans). Sen kommer vi sitta i en del möten med Patrik på Microdata och komma överens om hur XML-datan ska se ut som kommer att skickas. Efter nästa vecka bör vi ha fullständig överblick på de typer av information vi kommer behöva kunna hantera i vårt projekt. I alla fall vad som behövs de närmaste veckorna. Så länge Microdata anställer oss i sommar så kommer projektet fortskrida ett tag till, vilket betyder mer typer av information, men det är inget vi behöver ta hänsyn till för tillfället.

I vår projektplan så skrev vi att projektgruppen ska göra något roligt tillsammans varje vecka. Denna vecka ska vi äta revbenspjäll, dricka öl och spamma ur oss slogans till Microdata. Den som kommer på den bästa slogan vinner biobiljetter, så vi får göra ett försök i alla fall. Så vill du vara med och ha chansen att vinna en biobiljett så hitta på en slogan och lämna den som kommentar. Microdata håller på med dokumentarkivering och ärendehantering.

Lycka till alla våra tre läsare.

Omplanering igen

Efter förre veckas delleverans så har vi bestämt att omplanera vissa saker. Vi har har haft problem med att tidsplanera vårt arbete och har ändrat vår sprint-planering till att bli veckobaserad. Vi hoppas på att detta ska fungera bättre då det ger oss en bättre överblick. Nuvarande planering som vi satt ihop känns bättre än tidigare planeringar så vi kanske han hålla detta lite bättre. Vi har dessutom ändrat vårt fokus när det gäller vilka uppgifter som ska utföras. Vi planerar att få de övergripande delarna att fungera istället för att försöka göra klart detaljer. Vi kommer dessutom i nuläget att skippa alla bitar som inte står som "must" i kravspecen. Detta kommer att göra att vi snabbare får fram en fungerande mjukvara. Sen så ska kraven implementeras efterhand. Med andra ord så kommer vi bygga ett skelett som vi sedan implementerar muskler på.

Oj, va mycket dokumentation

Vi sitter och dokumenterar för fullt för tillfället. Hoppas dock att de vi gör inte blir för mycket. Vi är för tillfället uppe i runt 10 sidor med text och diagram (till detta kommer kravspecifikationen, projektplanen och givetvis all kodkommentering). Problemet är att det fortfarande finns en del att skriva. Förutom all text så kommer vi lägga in diverse bilder på STEP och vår mjukvara med förklarande text. Samtidigt är vi lite rädda för att det inte ska framgå exakt vad vi gjort och vad vi håller på med. Vad jag syftar till är delar av det vi håller på med som är svårt att dokumentera, eftersom det handlar om diskussioner och idéer på hur vissa typer av problem ska eller kan lösas. Dessa idéer har i nuläget ingen fast form vilket gör att det är svårt att konkretisera dem utan att faktiskt bestämma sig för exakt hur delar ska fungera och se ut. För att inte kasta för mycket papper på opponentgrupp och examinatorer så har vi valt att inte förklara allt i minsta detalj och utelämna vissa aspekter av funktionaliteten och design. Som ett exempel så kommer vi antagligen inte nämna kända buggar eller hur våra komponenter för validering kommer att se ut. Det blir lite för mycket.

Nu till något annat. Igår var vi ute på Brasseriet och käkade oxfilé. Microdata firade nya stora kontrakt. Det var ett bra tillfälle att lära känna personalen.

En av de anställda på Microdata driver en paintballanläggning extravagant. 500 personer samtidigt i en gammal gruva. Samt ett tredje team i from av zombies. När vi pratar om zombies så handlar det om frivilliga som kommer till anläggningen för att skrämma folk. De är givetvis sminkade eller bär zombiemasker. Låter kul kul :)

http://www.batalj.se/default.asp?sc=galleri&typ=bilder&folder=Banorna&folder2=Str%E5ssa


Resultat av dagens sprintmöte

Idag har vi gått igenom hur det går för oss i nuvarande sprint. Det var inte mycket som vi kunde bocka av som färdigt. Våra sprintmål inför inför inlämning är lite oklara de med. Vi ska dock försöka få till det om det går. Det som främst är ett problem är att sätta ihop våra projektdelar till en helhet. Detta beror på att vi fortfarande kan använda SVN. Alla tester vi gjort hittills har resulterat i ett eller annat fel. Allt beroende på automatgenerarad data från eclipse, tror vi. Vi ha i nuläget dock försökt plocka enbart projektet och struntat i metadatan från eclipse. Detta i sig verkar fungera, men vi får error på endel andra sätt och vi vet inte alls varför. Vi har förmodligen i nuläget lagt totalt runt 10 timmar på att få SVN att fungera i praktiken för oss. Om man skickar och tar emot från en enda dator så är det inga problem, men när man är två utvecklare så uppstår det underliga problem. Vad vi kan se så borde det inte vara några problem så vi är nära på att ge upp SVN och helt köra krångelvägen med att manuellt fixa alla delar. Detta kommer dock ta väldigt mycket extra tid... men som läget ser ut så kan vi inte annat göra.
Det finns dock en möjlighet att det är sparky eller en av våra laptops som bråkar, så det kanske är värt att göra några försök till innan vi helt ger upp.

Nu är det dock dags att avsluta för denna vecka och ta helgledigt.

En välbehövlig uppdatering

Vi har haft fullt upp med en massa annat än att skriva på denna blogg senaste tiden, men nu tar jag en paus och skriver lite.

Vi siter för tillfället på Microdata och jobbar. Som vanligt så ändrar vi ständigt vår fokus på hur mjukvaran ska byggas. I grund och botten är det detsamma. Vi har dock fått lite mer info från Microdata samt större förståelse för detta komplexa system. De riktigt goda nyheterna är att vi förstått projektet lite fel. Vissa saker som vi trodde att appen ska kunna göra ska den inte kunna göra. Det har tagit ner stressnivån en aning. En annan trevlig detalj är att det är mycket trevligt här på Microdata, alla känns trevliga och företaget har en helt egen maskot i form av hunden Zacke som springer mellan alla kontoren i jakt på någon att leka med.

Vi har rent visuellt löst hur vi ska representera tabeller i appen och alla verkar nöjda med den lösningen. Dock är det inte helt trivialt att lösa vilket i praktiken betyder att vi måste revidera vår productbacklog igen. Men som vi nämnt flera gånger tidigare, är man inte familjär med språk och API:er så blir det mycket trial and error samt svårt att förutse hur lång tid något tar och hur man eventuellt kan lösa det. Vi har dock hittat sätt att göra det på, men det kommer säkerligen krävas ett flertal dagar att få det att fungera. Det som bekymrar lite nu är vad vi egentligen ska lämna in vid delinlämning. Vi har sprintmål som gäller just delinlämningen och de målen kanske vi får revidera. Vi får se. Handledningsmötet är ju på måndag så då kan vi nog få någon klarhet i det.

Johanna sitter för stunden och läser på sig om PHP så att hon kan bygga en enkel web service. Det är ett av våra sprintmål. Vi har kommit överens med Microdata hur datan egentligen ska skickas och de håller på att sätta ihop en XML-struktur med alla eventuella fall som kan hända i deras system. Sen ska vi anpassa vår web service efter den XML:n. Sen gäller det bara att parsa om deras XML-struktur till vår objektstruktur. Sen är tanken att det objektet ska skickas till Android för att generera gränssnittet.

Vi får se om vi vid inlämning egentligen har något vettigt att visa förutom modeller, beskrivande text samt högar av olika java och xml-filer med kod. I nuvarande form så går projektet givetvis kompilera men mycket av koden ligger i olika projekttester. Frågan är om vi ska försöka sätta ihop något för inlämning, men samtidigt så skulle det bli väldigt mycket arbete mer eller mindre i onödan (för projektet som helhet). Är nog bättre att lämna in gränssnittsskisser.

Nu är det dock dags att åka hem och laga lite mat.

ps. vi har 600mbit lina här på microdata... google har aldrig gått så snabbt!! ds.

RSS 2.0